• Energetikai tanúsítány 24-48 órán belül!
  • Garantáltan a legjobb áron Bárhol az országban!
  • Villámgyorsan Verhetetlen áron!
Izzó

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek az e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza.

Jogszabályi háttér

Az energetikai tanúsítvánnyal és az azzal kapcsolatos számítási módszerekkel két alapvető jogszabály foglalkozik:
1997. évi 78. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről
176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

Az energetikai tanúsítvány alapvetően építéshatósági eljárás eredménye, az elkészítése a beruházások átadási-átvételi eljárásának részét képezi (használatbavételi engedély), ennek elmaradását mulasztási bírsággal sújthatják a 191/2009. (IX.15.) kormányrendelet 38. paragrafusa szerint.

A szabályozás célja

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik a lakások, családi házak, közintézmények energiahatékonyságával, és ezért az energetikai tanúsítvány bevezetését minden tagország számára kötelezővé tette. 2002-ben direktívában (Energy Performance of Building Directive) írta elő, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a lakásoknak, családi házaknak és a közintézményeknek. A szabályozás célul tűzte ki, hogy minden tagországban viszonylag rövid időn belül csökkenjen az épületek energiafogyasztása, ennek a folyamatnak az első lépese pedig a meglévő állapot felmérése. Célul tűzte ki továbbá azt is, hogy 2020-ra az új épületek csak 0. energiásak legyenek.

A rendelet hatálya

A tanúsítást minden olyan épületre, lakásra el kell végezni, amelyben az előírt lég- ill. komfortállapot fenntartásához energia felhasználása szükséges, illetve a rendelet hatálya alá tartozó alábbi feltételek megléte:
176/2008.(VI.30.)korm. rendelet 1.§ (3)bekezdése szerint:
új épület építése;
meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység
- ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy
- bérbeadása;
500 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén